YDH-Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenecek olan Arap zirvesine kral veya devlet başkanı düzeyinde katılmama kararı alması, Arap zirvesini zirve olmaktan çıkarıyor.

 

El Arabiya televizyonu, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in Şam’daki Arap zirvesini katılmayacağını belirterek Mısır devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le Ürdün Kralı Abdullah’ın da toplantıda yer almayacağını duyurdu.

 

Suudi Arabistan’ın toplantıya Arap Birliği daimi temsilcisi düzeyinde katılacağını belirten el-Arabiya, Şam’da düzenlenecek Arap zirvesine Ürdün’ün Enformasyon bakanı, Mısır’ın da Dışişleri bakanı düzeyinde katılacağını duyurdu.

 

Lübnan’ın da katılmayacağını açıkladığı Arap zirvesine Libya, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Arap ülkelerinin hangi düzeyde katılacağı henüz açıklanmazken, zirveye Irak adına Başbakan Nuri el-Maliki’nin katılacağı bildirildi.

 

Siyasi gözlemciler, zirveye ev sahipliği yapacak olan Suriye’nin ABD müttefiki Arap ülkeleri tarafından etkisizleştirilmeye çalışıldığına dikkat çekerek Arap ülkelerinin bu tutumunda ABD başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin son bölge ziyaretinin etkili olduğunu belirtiyorlar.