YDH-İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in geçen yıl İran’la ilişkileri kesmesi için Suriye devlet Başkanı Beşşar Esed’e 20 mesaj gönderdiği açıklandı.

 

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail güvenlik kabinesi üyesi olan bir bakanın Ehud Olmert’in İran’la ilişkilerini kesmesi için Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e geçen yıl 20 mesaj gönderdiğini belirtti.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen İsrailli bakan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in İsrail’in beklentilerinin aksine Tahran’la ilişkileri kesme konusunu gündemine alacağı yönünde bir açıklamada bulunmadığını söyledi.

 

İsrail’in Suriye ile temaslarını daha çok Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la ve bazı Amerikalı ya da Avrupalı temsilciler aracılığıyla kurduğunu belirten İsrailli bakan, Şam’a giden her aracının eli boş döndüğünü ve Suriyeli yetkililerin İsrail’le ilişki başlatıp İran’la ilişkileri kesmeye karşı olduklarını ifade etti.

 

Şam’a giden dışişleri yetkililerinin Beşşar Esed’in odasında babası Hafız Esed’in fotoğrafının yanında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın fotoğrafını görünce çok şaşırdıklarını belirten İsrailli bakan, bütün bunların Suriye’nin İran’la olan ilişkilerinin boyutunu gösterdiğini söyledi.