YDH-Amerikan CBS televizyonu, Mukteda Sadr’ın taraftarlarını çatışmalara son vermeye çağırmasının Irak hükümet heyetinin İranlı yetkililerle Kum’da yaptıkları müzakerelerin sonucunda gerçekleştiğini öne sürdü.

 

Haberini bazı Iraklı parlamenterlerin açıklamalarına dayandıran CBS televizyonu, bazı Iraklı parlamenterlerin geçtiğimiz hafta sonu İran’ın Kum kentine gittiğini belirterek Iraklı milletvekillerinin devrim muhafızları ordusundan üst düzey bir yetkiliyle görüştüğünü ve kendisinden Mukteda Sadr’ı çatışmaları durdurması için ikna etmesini istediğini iddia etti.

 

İran’ın Kum kentine giden Irak heyetinde Başbakan Maliki’nin Dava Partisi’nden Ali Edib’in ve Bedir Örgütü Başkanı Hadi el-Amiri’nin de bulunduğunu belirten CBS televizyonu, Iraklı milletvekillerinin İranlılardan Mukteda Sadr’ı çatışmaları durdurma konusunda ikna etmelerini ve Sadr grubu milislerine silah vermemelerini istediklerini ifade etti.

 

CBS televizyonuna açıklama yapan bazı Iraklı milletvekilleri, İran’a giden Iraklı politikacıların Mukteda Sadr’la bir anlaşma imzaladıklarını belirterek, Sadr’ın bu anlaşma doğrultusunda taraftarlarını çatışmaları durdurmaya çağırdığını söylediler.

 

CBS televizyonunun haberine göre Dava Partisi üyesi Haydar el-İbadi, “İran’a giden Irak heyetinde Dava Partisi ile Yüksek Konsey’den temsilciler bulunuyordu ve bundan yalnızca başbakanın haberi vardı. Bu, bizim tarafımızdan yapılan bir siyasi manevraydı” dedi.