YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, bazı yabancı ülkeleri Basra’da yaşana çatışmalara müdahale etmekle suçladı.

 

İlaf adlı haber sitesinin bildirdiğine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Basra il meclisi üyeleriyle ve kentteki siyasi parti temsilcileriyle yaptığı görüşmede, “maalesef Basra silahlı grupların savaş arenasına döndü ve bazı yabancı ülkeler de kentteki duruma müdahale etmektedir” dedi.

 

Başbakan Maliki, Basra’daki olaylara müdahale etmekle suçladığı ülke isimleri konusunda açıklamada bulunmazken, “bu ülkeler, Basra’daki iç durumla ilgili olarak son derece serbest bir şekilde görüş bildirmektedir; çünkü bazı Iraklı şahsiyetler ve aşiret şeyhleri, onlara bunun için zemin hazırlamıştır” dedi.

 

Iraklı bazı şahsiyetlerin son dönemde daha fazla imtiyaz elde etmek için bu ülkelere gittiğini belirten Maliki, söz konusu kişilerin bu ülkelerden Irak’ın içişlerine müdahale etmesini istediğini söyledi.

 

Bazı ülkelerde yabancı askeri üsler bulunmasına rağmen, bu ülkelerin devlet adamlarının kendi ülkelerindeki yabancı askerler ve askeri üsler konusunda herhangi bir söz söylemediğini ve bu konudaki sorunları çözmeye çalışmadığını belirten Maliki “Halbuki bu ülkelerin devlet adamları Irak’taki çok uluslu güçler konusunda rahatça konuşabilmektedirler” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, “Biz Irak’ta yabancı askeri güçlerin bulunmasını istemiyoruz; ancak yabancı askerlerin Irak’taki varlığına son vermek yasal yollarla gerçekleştirilmelidir” şeklinde konuştu.

 

Iraklı yetkililerin açıklamalarına göre Basra’da başlayan ve diğer kentlere de sıçrayan çatışmalarda 461 kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı.