YDH-İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçen eylül ayında Suriye’ye düzenlenen hava saldırısında Suriye’ye ait nükleer santralin hedef alındığını ve yok edildiğini söyledi.

 

El Arabiya televizyonun haberine göre Japonya’da yayınlanan Asahi Şimbun gazetesi, Omlert’in Japon meslektaşına İsrail savaş uçaklarının geçtiğimiz eylül ayında Suriye’ye ait bir nükleer tesisi vurduğunu ve tesislerin yok edildiğini söylediğini yazdı.

 

Asahi Şimbun gazetesine açıklamada bulunan bir Japon yetkili, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Japon Başbakanına İsrail savaş uçaklarının saldırı düzenlediği binanın Suriye tarafından nükleer santral olarak kullanıldığını ve Şam yönetiminin bu tesisi Kuzey Kore’nin yardımıyla inşa ettiğini söylediğini açıkladı.

 

İsrail savaş uçaklarının Suriye’deki bir nükleer tesisi bombaladığı yönündeki iddialar, daha önce de çeşitli çevrelerce dile getirilmiş, Suriye ise bu iddiaları yalanlamıştı. Olmert’in bu açıklamasıyla, İsrail ilk defa Suriye’ye ait bir tesisin hedef alındığını resmi olarak itiraf etmiş oluyor.

 

Geçen yılın eylül ayında Suriye’deki nükleer tesisleri vurduğu iddia edilen İsrail savaş uçakları, Türkiye hava sahasını da ihlal etmişti.

 

Türkiye’nin kabul edilemez diye nitelediği bu hava sahası ihlali konusunda İsrailli yetkililer resmi bir açıklama yapmamış, mesele kapalı kapılar ardındaki görüşmeler sonucu örtbas edilmişti.