YDH-Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvafak er-Rubaie, İran ve Suriye’nin Irak’a ölüm ihraç ettiğini söyledi.

 

Londra’da yayınlanan Şarku’l- Evsat gazetesine demeç veren Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubaie, Irak’ta yaşanan güvenlik sorunlarından Suriye ve İran’ı sorumlu tutan açıklamalarda bulundu.

 

Suriye’yi bir polis devleti olarak niteleyen Rubaie, “bir kurdun geçtiğinden bile haberdar olan Suriye, nasıl oluyor da Afrika’nın kuzeyinden, Yemen’den, Körfez ülkelerinden Irak’a gelen intihar bombacılarından haberdar olamıyor” dedi.

 

Daha önce Suriye’den her ay 110 intihar bombacısının Irak’a giriş yaptığını belirten Rubaie, “Suriye isteseydi, bunların Irak’a geçişini kolayca önleyebilirdi” diye konuştu.

 

Irak’ta yaşanan güvenlik sorunları konusunda İran’ı da suçlayan Rubaie, İran’ın karmaşık politikaları doğrultusunda Mehdi Ordusu ve el-Kaide’ye destek verdiğini belirterek “İran, Irak’ta kendisine bağlı bir Şii devleti oluşturmaya çalışıyor; ancak bu asla gerçekleşmeyecek; çünkü Iraklı Şiiler Arap’tır ve Araplıklarıyla da kıvanç duyuyor” dedi.

 

İran’ın bazıları Afganistan’dan gelen 100 kadar el-Kaide militanını elinde bulundurduğunu ve onlara bazı imkanlar tanıdığını söyleyen Rubaie, İran’dan geçmişte milis gruplara çok sayıda silah gönderildiğini; ancak şu an bunun en alt düzeye indiğini belirtti.

 

Bütün bunların İran’ın istemesi durumunda Irak’taki güvenliğe daha fazla katkı sağlayabileceğini gösterdiğini belirten Rubaie, Irak’la Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin de bir örnek oluşturduğunu söyledi.

 

İran, Rubaie’nin bu sözleriyle ilk kez Iraklı bir hükümet yetkilisinin ağzından güvenlik suçlamalarına hedef olmuş oluyor.