YDH-Türkiye’nin arabuluculuğuyla İsrail’le Golan tepeleri konusunda müzakereler başlatan Suriye, İran’la ilişkileri keseceklerini düşünmenin aptallık olduğunu belirtti.

 

Suriye eski Devlet Başkanı Hafız Esed’in danışmanlarından Semir et-Taki, Lübnan’dan yayın yapan el-Menar televizyonuna verdiği demeçte İsrail’le Golan konusunda yürütülen görüşmelerin Şam-Tahran ilişkileri üzerinde hiçbir etkisinin olmayacağını belirterek böylesi bir şeyin düşünülmesinin aptallık olduğunu söyledi.

 

Suriye’nin deneyimli üst düzey diplomatlarından Semir et-Taki, “Suriye, İsrail’le Golan’ın geri alınması konusunda bir barış anlaşması imzalasa bile İran’la ilişkilerini kesmeyecektir” dedi.

 

Halen Şam’daki Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin Müdürlüğünü yapan ve İsrail Suriye diyalogundaki etkin isimlerden biri olan Dr. Taki, “Suriye’nin aptalca davranarak İran ve Hizbullah’la olan stratejik ittifakından ayrılacağını düşünmek basitliktir. Bu stratejik ilişki, sadece Arap İsrail çatışmasıyla sınırlı değildir, bunun jeopolitik meselelerle ilgisi bulunmaktadır” dedi.

 

Suriye’nin İsrail’le gayri resmi temaslarındaki temsilcisi olan Dr. Taki, Suriye’nin Golan’ı geri almak istediğini belirterek Devlet Başkanı Beşşar Esed’in de bu çerçevede Annapolis Konferansına katılmak üzere bir heyet gönderdiğini söyledi.