YDH-İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi, Irak hükümetinin milisleri silahsızlandırma politikasını desteklediklerini belirterek Irak’ın işgal güçlerinin kalmasına zemin hazırlayan BM’nin 7. maddesi kapsamından çıkabilmesi için hükümete bağlı güçlü bir orduya sahip olması gerektiğini söyledi.

 

El-Arabiya televizyonuna demeç veren İran’ın Irak Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi, İran’ın Nuri el-Maliki hükümetini desteklediğini belirterek “Irak’taki diplomasimiz bu ülkedeki güvenlik güçlerini ve hükümete bağlı güçlü bir orduyu desteklemeye dayalıdır” dedi.

 

Irak hükümetinin ancak güçlü bir orduya ve güvenlik gücüne sahip olması durumunda ülkenin tüm bölgelerine hakim olabileceğini belirten Kummi, “Irak, ancak bu şekilde BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkabilir” diye konuştu.

 

Irak’taki yasadışı silahlı gruplarla ve kontrol dışı silahlarla ilgili meselenin ancak özel güvenlik operasyonlarıyla ve yargı gücüyle çözümlenebileceğini belirten Kummi, “Amerikalılar, bazı grupları cezalandırmak için sakin olan bölgeleri muhasara ediyor ve buraları bombalıyor. Bu kabul edilemez bir durumdur ve bunun tekrar etmemesi gerekiyor” dedi.