Lübnanlı S

05 Ağustos 2008

YDH-Lübnan İttihad Partisi, Lübnan Sünni Müftüsü Muhammed Reşid Kabbani'yi dini otoritesini siyasi bir ittifakın lehine kullanmakla suçladı.

YDH-Lübnan İttihad Partisi, Lübnan Sünni Müftüsü Muhammed Reşid Kabbani'yi dini otoritesini siyasi bir ittifakın lehine kullanmakla suçladı.

 Lübnan İttihad Partisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Müftü Kabbani'nin birleşme yerine ayrılığa çağırmasının üzüntü verici olduğu vurgulandı.

 İslami Eylem Cephesi Genel Başkan Yardımcısı Şeyh Abdunnasır El Cebri de yaptığı açıklamada müftünün bölücülük yaptığını söyledi.

 Şeyh El Cebri, Müftü Kabban'ı Dürzi politikacı Velid Canbolat'ın sözlerini tekrarlamakla suçladı.

 Şeyh El Cebri, Sünniler olarak Siyonist ve Amerikalıların ve Lübnan'daki işbirlikçilerinin Lübnan üzerindeki planlarına karşı duracaklarını belirtti.

 Lübnan Sünni Müftüsü Muhammed Reşid Kabbani, dün kamuoyu önünde Hizbullah'ı İsrail'e direniş için kullanılması gereken silahları Beyrut'u işgal etmek ve rehin almak için kullanmakla suçlamıştı

 Sayda kenti Sünni ulemasından da Şeyh El Cebri'nin açıklamasında destek geldi. Sayda'da Kudüs Mescidi İmamı Şeyh Mahir Hammud, yaptığı basın açıklamasında "bizler fitnenin karşısındayız. Müslümanların saflarını ayırmak isteyenlere karşıyız." dedi.

 Şeyh Hammud, "Fitneyi ve İslam ve Müslümanların kahramanı Seyyid Hasan Nasrullah'a uzanan ihaneti reddeden Sayda ulemasını tebrik ediyoruz." şeklinde konuştu.

 Şeyh Hammud hükümetin yeni kararıyla Direniş’e karşı savaş ilan ettiğini belirtti ve hükümetin kararlarından geri adım atması gerektiğini söyledi. Şeyh Hammud, Hizbullah'ın direnişini "Hz. Ömer'in, Hz. Selahaddin Eyyubi'nin direnişi" olarak niteledi.

 Lübnan müftüsü Kabbani’ye sert eleştiriler getiren Hammud "Ey Müftü, bu duruş senin duruşun değil. Ya Ebu Rağib. Bu senin sözün değil. Bu yetki sadece sana ait değil. Orası Müslümanların mevkisi. Oraya müftü 1989'da müftü olarak getirildiğinde Müslüman alimlerden bir istişare kurulu oluşturmuştun. İstişare ile karar veriyordun. Sonra aklı da dini de olmayan biri geldi ve bu istişare kurulunu kaldırdı. Sen bunun kim olduğunu biliyorsun. Şu anda sadece tek taraflı duyuyorsun ve ona göre karar veriyorsun. Tek gözünle bakıyorsun" diye konuştu.