YDH-Lübnan’da iktidardaki el-Mustakbel Partisi’nin kalesi olarak kabul edilen güneydeki Sayda kenti Sünni uleması, ülkede yaşanan siyasi gerilimin mezhebi bir fitneye dönüştürülmemesi çağrısında bulundu.

 

Ülkede yaratılmaya çalışılan etnik ve mezhebi kışkırtmalara son verilmesini isteyen Sayda kenti Sünni alimlerinden Usame Sa’ad, el-Mustakbel partisi Lideri Sa’ad Hariri’yi eleştirerek “siyaset mezhebi kin ve tahrik üzerine bina edilmemelidir” dedi.

 

Sayda Müftüsü Şeyh Selim Sosan da Saydalıardan mezhebi fitneden uzak durmasını istediğini belirterek “Sayda halkından sükuneti korumalarını ve fitneye düşmemelerini istiyoruz. Tüm dini, siyasi gruplarla sivil toplum kuruluşlarından düşmanın hedefinin gerçekleşmemesi için birlik ve beraberliğin korunması yönünde adım atmasını istiyoruz” dedi.

 

Güneydeki Partiler Birliği de Sayda kentinde düzenlediği konferansta hükümet yanlısı silahlı milisleri mezhebi tahriklerden uzak durmaya çağırarak “Bu kentin tarihi, Sayda’nın güney Lübnan Direnişi’nin başkenti olduğunu göstermektedir” ifadesine yer verdi.

 

Öte yandan el-Cezire televizyonuna demeç veren kuzeydeki Trablus kentinin müftüsü Şeyh malik eş-Şa’ar, da Sa’ad Hariri’nin Şii-Sünni fitnesinin başladığına ilişkin sözlerine değinerek “maalesef bazı fitne belirtileri ortaya çıktı, siyasiler ve ulema, fitnenin önlenmesi için daha fazla çaba göstermelidir. Bizim birlikte yaşamaktan başka seçeneğimiz yok” dedi.