YDH-Lübnan’da 18 aydır devam eden ve ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getiren siyasi bunalım, Katar hükümetinin arabuluculuğuyla Doha’da gerçekleştirilen toplantıyla sona erdi.

 

Lübnanlı muhaliflerle hükümet yanlıları arasında anlaşma sağlandığı ve Ordu Komutanı Mişel Süleyman’ın 24 saat içinde cumhurbaşkanlığına seçileceği bildiriliyor.

 

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, anlaşmanın sağlanmasından sonra yaptığı açıklamada varılan anlaşmanın Arap halkları ve Lübnan tarihi açısından büyük bir başarı olduğunu söyledi.

 

Muhalefet yanlısı el-Ahbar gazetesi sağlanan anlaşmayı “Lübnan tarihinde yeni bir sayfa” diye nitelerken hükümet yanlısı en-Nehar gazetesi, manşetinde varılan anlaşmayı tebrik ettiğini yazdı.

 

Anlaşmanın Mişel Süleyman’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi, ulusal birlik hükümetinin kurulması ve her ne şekilde olursa olsun iç çatışmalarda silah kullanılmamasını öngördüğü bildiriliyor.

 

Öte yandan Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri anlaşmanın sağlanmasından sonra Beyrut’un başbakanlık binasının da bulunduğu Riyad es-Sulh meydanında 18 aydır devam eden oturma eyleminin de sona erdirileceğini açıkladı.

 

Varılan anlaşma ile hükümet yanlıları, ulusal birlik hükümetinde başbakanı seçebilecek şekilde 16 bakana, muhalifler ise 11 bakana sahip olacak, 3 bakan da cumhurbaşkanı tarafından seçilecek.

 

Muhaliflerin siyasi krizin başından beri ulusal birlik hükümeti kurulmasını, cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesini ve seçim yasasında değişiklik yapılmasını istediğine dikkat çeken siyasi gözlemciler, varılan anlaşmanın muhalifler açısından siyasi bir zafer olarak nitelendirilebileceğini belirtiyor.