YDH-İsrail İçişleri Bakanı Meir Şitrit, Suriye-İsrail barış görüşmeleri kapsamında Golan’ın Suriye’den 25 yıllığına kiralanmasını teklif etti.

 

İsrail’le Suriye arasında Türkiye’nin arabuluculuğunda başlatılması öngörülen barış görüşmelerine ilişkin tartışmalar sürerken, İsrail İçişleri Bakanı Meir Şitrit, Golan’ın iki taraf arasında yapılacak bir anlaşmayla 25 yıllığına İsrail’e kiralanmasını teklif ettiğini açıkladı.

 

“Golan’daki Suriye hakimiyetini tanımaya hazırım ve Suriye’yle yapılacak barış anlaşmasını sabırsızlıkla bekliyorum” diyen İsrailli bakan, Golan tepelerinin 25 yıllığına Suriye’den kiralanmasını teklif ettiğini belirtti ve “eğer onlar barış konusunda gerçekten ciddiyse bunu yapmakla bir şey kaybetmiş olmayacaklar” diye konuştu.

 

İsrail, Suriye’ye ait Golan tepelerini 1967 yılında işgal, 1981 yılında da ihlal etmişti. İsrail’in Golan’da kurduğu yerleşim merkezlerinde 18 bin İsraillinin yaşadığı belirtiliyor.

 

İsrailli bakan, Golan’ın kiralanmasını buradaki İsrail yerleşim merkezlerinin kademeli olarak kaldırılması için teklif ettiğini belirtti.