YDH-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Müsteşarı Cevad Kandil, ABD’yle yapılması düşünülen anlaşmanın ABD’nin Irak’ta kalmasını pekiştirmeyi değil Irak’tan çıkmasını sağlamayı hedeflediğini söyledi.

 

El Alem televizyonuna demeç veren Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Müsteşarı Cevad Kandil, Irak’la ABD arasında imzalanması düşünülen anlaşmayla ilgili birçok sorunun bulunduğunu belirterek bunların iki taraf arasındaki görüşmelerle çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Bu konuda önemli olanın anlaşmanın siyasi ilkeleri olduğunu belirten Kandil, “Irak’ın bu konuda üzerinde durması gereken en önemli hususlar, toprak bütünlüğü, Irak’ın BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkarılması, yabancı güçlerin Irak’tan çıkarılmasının sağlanması, güvenlik yetkisinin tamamen Iraklılara bırakılması ve anlaşmanın hiçbir gizli madde içermemesi ve şeffaf olmasıdır” dedi.

 

ABD Büyükelçisi Ryan Crocker’in söz konusu anlaşmanın ABD’ye Irak’ta kalıcı üs verilmesine yönelik olmadığına ilişkin sözlerine de değinen Kandil, “Meselenin kilit noktası burasıdır. Bu mesele, Irak Siyasi Güvenlik Konseyi’nin ortaya koyduğu üç şarttan biridir ve geçen yıl Başbakan Maliki ile ABD Başkanı Bush arasında imzalanan protokolde de bu açıkça belirtilmiştir” dedi.

 

ABD’nin Irak’ta kalıcı üsler bulundurmasının kabul edilemez olduğunu ve bunun Irak açısından bir kırmızıçizgi olduğunu belirten Kandil, “Bu, Irak ordusu yeniden yapılanıncaya kadar sürecek geçici bir durumdur, Iraklıların bu anlaşmayla hedefi yabancı güçlerin Irak’taki varlığına son vermektir onların buradaki varlığını pekiştirmek değil” diye konuştu.