YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Şeba Çiftlikleri’nin Lübnan toprağı olduğunu belirterek bu sorunun halledilmesinden sonra Lübnan-Suriye sınırının tayin edilebileceğini belirtti.

 

Şam’la Beyrut arasındaki ilişkilerin iyileşmesinden sonra Suriye’nin Beyrut’ta büyükelçilik açmasının önünde engel kalmayacağını belirten Cumhurbaşkanı Esed, Suriye ve Lübnan arasında herhangi bir sınır ihtilafının da söz konusu olmadığını söyledi.

 

Sınır ihtilafının Suriye ile Lübnan arasında değil, Lübnan’la İsrail arasında olduğunu belirten Esed, Lübnan’ın Şeba Çiftlikleri konusunda İsrail’le ciddi sorunları bulunduğunu söyledi.

 

“Lübnan topraklarının bir bölümü İsrail’in işgali altındadır, bu sorun çözüldükten sonra Lübnan’la sınırlarımızı tayin etmeye hazırız” diyen Esed, Lübnan’da kurulacak her ulusal hükümetle iyi ilişkiler kurmaya hazır olduklarını ifade etti.

 

Hizbullah, Şeba Çiftlikleri’nin Lübnan’a ait olduğunu ve bu bölgenin İsrail işgalinden kurtarılması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtikten; ABD, İsrail ve Lübnan’daki 14 Martçı grup, Şeba Çiftlikleri’nin Suriye’ye ait olduğunu ve bu meselenin Lübnan’ı ilgilendirmediğini öne sürüyor.