YDH-Irak’taki en büyük dini merci Ayetullah Sistani’nin ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen uzun vadeli stratejik anlaşmaya karşı çıktığı, anlaşmanın kaçınılmaz görülmesi durumunda ise bu konuda 4 şart ileri sürdüğü bildiriliyor.

 

Irak’ta yayımlanan gazeteler, Ayetullah Sistani’nin ABD ile yapılması düşünülen uzun vadeli stratejik anlaşma konusunda dört şart ileri sürdüğünü ve Ayetullah Sistani’nin bu anlaşmaya karşı çıktığını duyurdular.

 

Irak basınında yer alan haberlere göre Ayetullah Sistani’nin ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen uzun vadeli stratejik anlaşmayla ilgili olarak ileri sürdüğü şartlar şunlar:

 

1-Irak’ın ulusal egemenliğinin korunması,

2-Tam şeffaflık,

3-Anlaşmanın kabulü konusunda ulusal konsensüs

4-Anlaşmanın Irak Meclisi’ne sunulması.

 

Irak basını ayrıca Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdulaziz el-Hekim’in ABD ile yapılması gündemde olan uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşması konusunda istişarelerde bulunmak üzere dün Ayetullah Sistani’yi ziyaret ettiğini yazdı.

 

Birleşik Irak ittifakı Lideri Abdulaziz el-Hekim, Ayetullah Sistani ile görüşmesinden sonra basına yaptığı açıklamada “Ayetullah Sistani, yaşanan sorunlara karşı konulması için Iraklıların dayanışma içinde olması gerektiğini ve Irak ulusal egemenliğinin mutlak surette korunması gerektiğini vurguladı ve Irak halkına hizmet götürülmesinin zaruretini belirtti” diye konuştu.

 

Irak basınında yer alan haberlere göre Irak İslami Yüksek Konseyi Lideri Abdulaziz el-Hekim, Ayetullah Sistani’ye abd ile yapılması düşünülen anlaşma konusunda Iraklıların tutumunu aktardığını belirtti ve Iraklıların bu konudaki tutumunun tamamen olumsuz olduğunu söyledi.

 

Abdulaziz el-Hekim “Anlaşmanın mevcut yapısı Irak’ın ulusal egemenliğiyle bağdaşmıyor ve Irak’ı BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkarmıyor” dedi.