YDH-Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, Irak’ın güvenliğinin sağlanması için Türkiye ve İran’ın destek vermesi durumunda ABD ile yapılacak güvenlik anlaşmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

 

Suudi Arabistan’da yayınlanan er-Riyad gazetesine demeç veren Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, ABD ile yapılması düşünülen anlaşmanın henüz oylamaya sunulmadığını belirterek “Irak, zengin petrol yataklarına sahip bir ülkedir. Irak’ın servetini ve bağımsızlığını koruyabilmesi ve düşman saldırısı karşısında ülkedeki siyasi düzeni savunabilmesi için stratejik bir şemsiyeye ihtiyacı vardır. İran ve Türkiye Irak’ın güvenliği konusunda destek verirse, ABD ile uzun vadeli güvenlik anlaşmasını kabul etmeyiz” dedi.

 

Irak’taki güvenlik ve savunma yapısının geçen yıllar içinde tamamen dağıldığını belirten Meşhedani, Arap ülkelerinin veya Türkiye ve İran gibi Arap olmayan komşu ülkelerin böylesi bir stratejik şemsiyeyi garanti edebileceğini bu yüzden de ABD ile güvenlik anlaşması imzalamaya gerek kalmayacağını söyledi.

 

Arap ülkeleriyle Türkiye ve İran’ın iç şartlardan dolayı Irak konusunda şimdiye kadar bu yönde bir girişimde bulunamadığını belirten Meşhedani, Irak’ın güvenliğinin sağlanması konusunda ilk kez İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan teklif geldiğini belirterek “Ahmedinejad, bunu söz konusu ettiği zaman, biz bunu Türkiye’nin de ittifakının olması durumunda kabul edeceğimizi söyledik” dedi.

 

Arap ülkelerinin Irak’ın güvenliği konusunda öncülük etmesi durumunda İran ve Türkiye’ye de gerek kalmayacağını belirten Meşhedani, “Arap ülkelerinin, İran’ın ve Türkiye’nin Irak’ın güvenliği konusunda böylesi bir girişim içinde yer almaması durumunda diğer dünya ülkelerine tutunmaya mecburuz” dedi.