YDH-Irak’ın önde gelen din alimlerinden Ayetullah Müderrisi, ABD ile Irak arasında uzun vadeli güvenlik anlaşmasının imzalanması durumunda Irak’ta ayaklanma çıkacağı uyarısında bulundu.

 

Uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasını, ABD’nin Irak’ın boğazına dayadığı bir kılıç olarak niteleyen Ayetullah Müderrisi, Irak’la ABD arasında imzalanması düşünülen stratejik anlaşmanın gündeme geldiği şekliyle olması durumunda sonuca ulaşmasının imkansız olduğunu söyledi.

 

Söz konusu anlaşma karşılığında Irak’ın BM 7. Maddesiyle ve yeni sorunlarla karşı karşıya bırakılmakla tehdit edildiğini belirten Ayetullah Müderrisi, “Bu anlaşmayı savunanların Irak’ın tarihini iyi incelemesi gerekiyor, bu anlaşma Irak halkını aşağılıyor, Irak halkının buna karşı ayaklanması çok güçlü bir ihtimaldir” dedi.

 

Irak’ın diğer önde gelen alimlerinden Ayetullah Sadık Hüseyni Şirazi de ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen anlaşmanın Irak’ın ulusal egemenliğini ihlal ettiğini belirterek “Irak’ın ulusal egemenliğini ihlal eden bir anlaşma, şeriata da aykırıdır” dedi.

 

Fars haber ajansının bildirdiğine göre konuyla ilgili bir bildiri yayınlayan Ayetullah Şirazi, “kafirleri müminler üzerine hakim kılan ya da Müslüman Irak’ın ulusal egemenliğini kısıtlayan bir anlaşma şeriata da aykırı sayılır” dedi.