YDH-Iraklı 6 siyasi grubun, hükümete alternatif bir koalisyon oluşturma konusunda anlaşmaya vardığı bildiriliyor.

 

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye grubu milletvekillerinden Usame Nuceyfi, etnik ve mezhebi ayrımcılıkla mücadele için kurulduğunu belirttiği yeni ittifakın yakında resmen ilan edileceğini açıkladı.

 

Söz konusu oluşumun yeni bir parti olmadığını, iktidardaki koalisyonla rekabeti amaçladığını belirten Nuceyfi, Şii partilerden Fazilet Partisi, İbrahim Caferi liderliğindeki Ulusal Reform Hareketi ve Sadr grubunun, bu oluşum içinde yer aldığını ifade etti.

 

Laik el-Irakıye grubu ile Sünni Ulusal Diyalog Meclisi ve Arap cenahının da yeni oluşum içinde yer aldığını belirten Nuceyfi, bu grupların parlamento içinde ortak hareket etme konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

 

Sadr grubu milletvekillerinden Gufran el-Esedi de meclisin halka hizmet etmediğini, yalnızca yasa çıkarmak için bir araç olarak kullanıldığını belirterek “Irak’ta istikrarın ve ulusal kimliğin korunması hedefimiz doğrultusunda bize uygun olacak her ittifak içinde yer alırız” dedi.

 

275 sandalyeli Irak meclisinde çoğunlukta bulunan Birleşik Irak ittifakı, 15 Aralık 2005 seçimlerinde 128 sandalye kazanmış; ancak Fazilet Partisi ile Sadr grubunun daha sonra ayrılması üzerine Birleşik Irak İttifakı’nın sandalye sayısı 85’e düşmüştü.

 

Başbakan Nuri el-Maliki’nin Dava Partisi’ne mensup eski Başbakan İbrahim Caferi de geçtiğimiz hafta “Ulusal Reform” adlı yeni bir grup kurduğunu açıklamıştı.