YDH-ABD’nin Irak’la imzalamayı düşündüğü uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasına gelen tepkiler yüzünden önerdiği anlaşma taslağını değiştirdiği bildiriliyor.

 

Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Mahmud Osman, ABD’nin Irak’tan gelen tepkiler üzerine önerdiği anlaşma taslağını değiştirdiğini açıkladı.

 

ABD ile yapılacak uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşması konusunda bir Irak’ın bir de ABD’nin hazırladığı anlaşma taslağı bulunduğunu belirten Osman, “Amerikalılar, önerdikleri taslağı değiştirdiler, taleplerini Iraklıların isteklerine cevap verecek şekilde aşağı çektiler. Böylece Irak ve ABD taslağı birbirine yaklaşmış oldu” dedi.

 

ABD’nin önceki taslağında Irak’ın ulusal egemenliğiyle bağdaşmayan hususlar bulunduğunu belirten Mahmud Osman, Irak tarafından gelen tepkiler sebebiyle ABD’nin ikinci bir taslak öne sürmek durumunda kaldığını söyledi.

 

Mahmud Osman, Amerikalıların yeni taslağında ABD askerleri tarafından tutuklanan bir Iraklının Irak yargısına teslim edilmesinin kabul edildiğini belirterek yeni taslağa göre özel güvenlik şirketlerinin hiçbir dokunulmazlıklarının bulunmayacağını ve ABD askerlerinin dokunulmazlıklarının ise sonra ele alınacağını söyledi.

 

ABD’nin önerdiği yeni taslağa göre ABD askeri birliklerinin ancak Irak hükümetinin izniyle yer değiştirebileceğini belirten Osman, Irak’ın denizden, havadan veya karadan herhangi bir komşu ülkeye saldırı için kullanılamayacağını ifade etti.