YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi kabul eden İran İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamenei, Irak’taki tüm sorunların işgalcilerden kaynaklandığını belirtti.

 

İran’ın Irak halkına ve hükümetine yardım etmeyi dini bir görev olarak gördüğünü belirten İran İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamenei, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Tahran ziyaretinin ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların İran’la Irak arasındaki bağları güçlendireceğini söyledi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Irak’ta etnik ve mezhebi kesimlerin birlik ve beraberlik yönünde hareket etmeye başladığına ve artık ülkede en çok vahdet sözcüğünün duyulduğuna ilişkin sözlerine değinen Ayetullah Hamenei,  “Irak’ta vahdet sözcüğünün duyulması ve bu yönde bir hareketin başlaması büyük bir başarıdır; ancak bu vahdetin düşmanları da vardır ve bunlar Irak halkının ve hükümetinin düşmanlarıdır” dedi.

 

Yabancı güçlerin ve özellikle de ABD askerlerinin Irak’taki varlığının ülkedeki vahdetin önündeki en büyük sorun olduğunu belirten İslam İnkılabı Lideri, “İşgalciler, askeri varlıklarıyla Irak’ın iç işlerine müdahale ediyorlar. Hiçbir haklarının bulunmamasına rağmen onlar Irak halkından, hükümetinden alacak talep ediyorlar” dedi.

 

Irak’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra İngilizlerin Iraklıların birliğini parçalamaya yönelik misyonunu bugün ABD’nin üstlendiğini belirten Ayetullah Hamenei, “Elbette Amerikalılar Irak’ın birlik ve beraberliğinin önünde daha büyük bir hayasızlıkla engeller oluşturuyorlar” dedi.

 

Irak’taki tüm kesimlerin bu büyük sorunun çözümü için kafa yorması gerektiğini belirten Ayetullah Hamenei, “Halkın oyuyla iş başına gelen meclis ve hükümetin Irak’taki tüm işlere hakim olacak ve her konuda karar verebilecek imkanlara sahip olması gerekmektedir” dedi.

 

Yabancıların, Irak’ın iç işlerine karışmaya ve Irak üzerindeki hakimiyetini arttırmaya çalıştığını belirten Ayetullah Hamenei, bunun Irak halkının ve mutluluğunun ve ilerlemesinin eönündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

 

Öte yandan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile birlikte İran’a gelen Irak Savunma Bakanı Abdulkadir Casim el-Ubeydi, İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar’la güvenlik işbirliği protokolü imzaladı.