YDH-Irak’ta il meclisi seçimleri yaklaşırken, geleneksel ittifakların büyük ölçüde parçalanmaya başladığı gözlemleniyor.

 

Hükümetteki ed-Dava Partisi’nden ayrılan eski Başbakan İbrahim Caferi’nin kurduğu Ulusal Reform hareketi, siyasi rekabete yeni bir Şii parti olarak katılırken, Sünni aşiretlerin oluşturduğu Uyanış Konseyleri ise yapılacak il meclisi seçimlerinde hiçbir Sünni partiyle ittifak yapmayacağını açıkladı.

 

Kürdistan İttifakı, Sadr grubu, Fazilet partisi ve önceki seçimde İyad Allavi’nin el-Irakıye içerisinde yer alan Komünist Parti, yapılacak il meclisi seçimlerine bağımsız katılacaklarını açıkladılar.

 

En Büyük Sünni siyasi grup olan Uzlaşma Cephesi’nin önemli üyelerinden Halef Uleyyan liderliğindeki Irak Diyalog Cephesi gelecek seçimde diğer partilerle olan ittifaklarını gözden geçireceğini açıkladı.

 

Abdulaziz el-Hekim liderliğindeki Irak İslami Yüksek Konseyi ise yapılacak il meclisi seçimlerine bazı illerde müstakil olarak katılacağını, bazı illerde ise Dava Partisi ile ittifak kurabileceklerini belirtti.

 

Öte yandan Irak’taki dini merceiyet ise yapılacak seçimlerde herhangi bir grup veya partiyi desteklemeyeceğini açıkladı.

 

Irak hükümetinin seçimlerin yapılmasına hazır olduğunu açıklamasına rağmen, seçimlerin Kerkük’te nasıl yapılacağı konusunda belirsizliklerin bulunduğu, bu yüzden de buradaki seçimlerin belirtilen tarihte yapılamayabileceği bildiriliyor.

 

Kürt grupları, Kerkük’teki seçimlerin diğer illerdeki seçim yasasına göre yapılmasını isterken, Irak parlamentosundaki 110 milletvekili, Kerkük’ün Irak seçim yasasından müstesna tutulmasını talep ediyor.

 

Irak parlamentosundaki 110 milletvekili, Kerkük’ün; Kürt, Türkmen, Arap ve Hıristiyan bölgeleri şeklinde dört seçim bölgesine ayrılmasını isterken, Kürtler, bunun etnik ve mezhebi ayrımcılık olduğunu belirterek bu öneriye karşı çıkıyor.

 

Siyasi gözlemciler, Kerkük konusunda uzlaşmaya varılmadan aralık ayında yapılması beklenen il meclisi seçimlerinin zamanında yapılmasının güç olduğunu ifade ediyorlar.