YDH-İsrail’le Suriye arasında Türkiye’nin arabuluculuğundaki barış görüşmeleri sürerken, İsrail parlamentosu, Golan Tepeleri’nin Suriye’ye iadesi konusunda referandum yapılmasını öngören bir karar çıkarmaya hazırlanıyor.

 

İsrail’de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre İsrail parlamentosundaki yerleşim, anayasa ve mesken komisyonlarının temsilcilerinden oluşan ortak bir komisyon, hükümetin Golan konusunda taviz vermesini engellemeye dönük bir yasa tasarısını oyladılar.

 

Söz konusu yasa tasarısı, hükümetin sahip olunan topraklarla ilgili herhangi bir adım atmadan önce bunu parlamentoya sunmasını öngörüyor.

 

Bir hafta sonra İsrail parlamentosunda oylamaya sunulması beklenen tasarı, İsrail’in sahip olduğu topraklar konusunda geri adım atmasını kamuoyunun bunu açıkça onaylaması şartına bağlıyor.

 

Tasarının parlamentoya sunulabilmesi için önce hükümetin bunu onaylaması gerekiyor ve parlamentodaki 80 milletvekilinin aleyhte oy vermesi durumunda tasarı yasalaşmıyor.

 

Başbakan Ehud Olmert’in söz konusu tasarıya karşı olmasına rağmen, iktidardaki Kadima Partisi milletvekillerinin çoğu söz konusu tasarıyı destekliyor.

 

İsrail’deki Arap partileriyle solcu Meretz partisi tasarıya karşı çıkıyor.