YDH-ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasına Irak’taki farklı kesimlerden gelen tepkiler sürüyor.

 

Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı Grubu Başkanı Fuad Masum, ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasına tepki gösterdi.

 

El-Alem televizyonuna demeç veren Dr. Fuad Masum, Amerika’nın Irak’la yapılması düşünülen Uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşması konusunda ortaya koyduğu ilk taslakta ısrar etmesi durumunda Irak’ın bu anlaşmayı imzalamayacağını söyledi.

 

Öte yandan Mukteda Sadr’ın yardımcılarından Kufe Mescidi Cuma İmamı Şeyh Esad en-Nasıri, bugünkü cuma namazı hutbesinde ABD ile uzun vadeli bir işbirliği anlaşmasının kabul edilemez olduğunu belirterek “onurlu hiçbir Iraklı bu anlaşmayı kabul etmeyecektir” dedi.

 

Ayetullah Sistani’nin Kerbela Temsilcisi Şeyh Abdulmehdi Kerbelai de ABD ile yapılması düşünülen stratejik işbirliği anlaşmasının hiçbir gizli maddesinin bulunmaması ve şeffaf olması gerektiğini belirterek ABD’nin Irak’ta daimi askeri üsler açması gibi Irak’ın ulusal egemenliğini ihlal edecek maddelerin kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

Anlaşma konusunda halkın bilgilendirilmesinin önemine değinen Kerbelai, siyasi gruplardan temel ilkeleri göz ardı etmemesi gerektiğini ifade etti.