YDH-Amerika’nın Bağdat Büyükelçiliğinin İran konusunda yaptığı anketin sonuçları Amerikalıları endişelendirdi.

 

Amerika’nın Irak Büyükelçiliği; aşiretlerden, üniversite öğrencilerine kadar Iraklı farklı toplumsal kesimlerinin İran’a bakışı konusunda bir anket düzenledi.

 

İrna haber ajansının bildirdiğine göre ABD’nin Irak Büyükelçiliğinin yaptığı ankete katılanların yüzde 67’si İran’ı sevdiklerini belirterek ortak kültürel ve dini bağlardan ötürü İran’ı Irak halkının ikinci vatanı olarak niteledi. İran konusunda tarafsız olduklarını belirten yüzde 13’lük kesim ise İran’ın Irak’a yönelik bir tehdit olmadığını ifade etti.

 

Irak’ın işgalinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, İran’la Irak arasındaki bağların güçlendiğini ortaya koyan bu anketin Amerikalılarda kaygı yarattığını belirten İrna, anketi değerlendiren uzmanların İranlı din alimlerinin Necef İlmiye Havzasındaki etkisini, Aşuri ve Ermenilerin İran’a olan ilgisini, Kürdistan ile İran arasındaki sıkı kültürel bağları ve Türkmenlerin ziyaret yerleri sebebiyle bu ülkeye sık sık gidip gelmelerini İran’ın Irak’taki nüfuzunu güçlendiren etkenler olarak saydığını ifade etti.