YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD askerlerinin Kerbela ve Bağdat’ta düzenledikleri operasyonları kınayan sert bir bildiri yayımladı.

 

Irak devlet televizyonu el-Irakiye tarafından yayımlanan bildiride başbakan Nuri el-Maliki, Kerkeba kentinin güvenlik yetkisinin tamamen Irak güvenlik güçlerine bırakıldığını belirterek, Amerikan askerlerinin burada operasyon yapmasının anlaşmalara ve Irak’ın egemenliğine aykırı olduğunu ifade etti.

 

Amerikan askerlerinin Kerbela kentine düzenledikleri saldırının kabul edilemez olduğunu belirten Maliki, Amerikan deniz piyadelerinin Kerbela’ya düzenledikleri saldırı konusunda ABD yönetiminden açıklama istedi.

 

Başbakan Maliki’nin bildirisinde ayrıca ABD askerlerinin birkaç gün önce de Bağdat havaalanında çalışan üç görevliyi öldürmesi de kınandı ve “bu cinayetler kabul edilemez, bu cinayetlerin sorumlularının derhal yargıya teslim edilmesi gerekir” ifadesine yer verildi.

 

Kerbela Valisi Akil Hazali, Amerikan deniz piyadelerinin cuma günü Kerbela’ya paraşütçü birlikler indirdiğini ve bir Iraklı sivili öldürüp hükümet yanlısı olarak tanınan dört kişiyi de tutukladıklarını açıkladı.