YDH-İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, esir değişiminin kabul edilmesinin İsrail’in Hizbullah karşısında teslim olması anlamına geldiğini belirtti.

 

İsrail’in Hizbullah’la esir değişimini kabul etmesinin terörist tehditlere teslim olunması anlamına geldiğini belirten Haaretz, son Lübnan savaşının Hizbullah’ın elindeki askerlerin kayıtsız şartsız serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla başlatıldığına dikkat çekerek başbakan Ehud Olmert’in bu konudaki önceki açıklamalarıyla mevcut durum arasındaki çelişkinin görmezden gelinemeyeceğini yazdı.

 

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in iki askerin Hizbullah tarafından esir alınmasından hemen sonra “biz tehditlere prim vermeyiz, teröristlerin taleplerine boyun eğmeyiz, askerlerimizin kurtarılması için teröristlerle müzakere etmeyiz” dediğini hatırlatan Haaretz, Olmert’in dün yapılan bakanlar kurulu toplantısında esir mübadelesi anlaşmasına olumlu oy verdiğini ifade etti.

 

“Artık şu gerçeği ortaya koymalıyız ki İsrail terörist örgütle uzun süreli bir müzakere yürütmüş ve nihayet ona teslim olmuştur” ifadelerine yer veren Haaretz, İsrail’in 5 Lübnanlı esire karşılık öldü oldukları konusunda neredeyse kesin kanaat bulunan Eldad Regev ve Ehud Goldwasser’in cesetlerini teslim alacağını yazdı.

 

Jerusalem Post gazetesi de İsrail güvenlik ve istihbarat yetkililerinin bakanlar kurulunun Hizbullah’la esir değişimi yapılmasını kabul etmesinin büyük bir yanlış olduğunu belirttiklerini yazarak, bunun İsrail’in caydırıcılığını ortadan kaldırdığını ifade etti.