YDH- 29 Ağustos 2003’te Necef’teki İmam Ali Camii’nde kıldırdığı cuma namazından sonra düzenlenen bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi Lideri Ayetullah Muhammed Bakır el-Hekim’e yönelik terörist saldırıya ilişkin ayrıntılar açıklandı.

 

Irak’ta yayınlanan en-Nur gazetesi, Ayetullah Muhammed Bakır el-Hekim’e yönelik terörist saldırıyı, el-Kaide örgütü ile işbirliği yapan eski rejim subaylarının gerçekleştirdiğini yazdı.

 

En-Nur gazetesi, o günlerde henüz el-Kaide ile resmi bir bağının olduğu bilinmeyen ve “Tevhit ve Cihat” adıyla tanınan örgütün, Ayetullah Muhammed Bakır el-Hekim’i işgal fikrinin beyni olarak tanımladığını ve Irak’taki dengeleri değiştirecek biri olarak gördüğünü belirterek o dönemde örgütün liderliğini yapan Ebu Musab ez-Zarkavi’nin el-Hekim’in öldürülmesi emrini verdiğini açıkladı.

 

Terörist örgütün o dönemde eski rejim subaylarıyla istihbarat ve güvenlik personelini üye olarak aldığını yazan gazete, bu saldırının planlanmasında önemli rol oynayan Saddam’ın Cumhuriyet Muhafızları adlı birliğinde görevli Yüzbaşı Ebu Ahmed’in, 2004 yılında ABD askerlerine karşı gerçekleştirdiği intihar saldırısında öldüğünü belirtti.

 

Yüzbaşı Ebu Ahmed’le birlikte Ayetullah el-Hekim’i öldürmekle görevli timin lideri ve örgütün fetvacısı Ebu Enes’in Ramadi kentinde bulunduklarını ve saldırı için uygun zaman ve mekan keşfi yaptırdıklarını belirten gazete, Ebu Enes’le el-Hekim’e terörist saldırıyı planlayan grup içerisinde bulunan Şeyh Samir ed-Duleymi’nin 2004’te ABD’nin Felluce bombardımanında öldüklerini ifade etti.

 

Gazetenin haberine göre terörist örgütün Ayetullah Muhammed Bakır el-Hekim’in öldürülmesi için Ramadi kentinde oluşturduğu operasyon biriminden başka Necef kentinde de seyyar bir istihbarat birimi bulunuyordu ve Ayetullah Muhammed Bakır el-Hekim’in hareketleri bu birim tarafından Ramadi’deki merkeze bildiriliyordu.

 

Ramadi’deki merkezin Ayetullah Muhammed Bakır el-Hekim’i öldürmekle görevlendirdiği Yasin Ebu Seyyid eş-Şami adlı şahsın Ebu Musab ez-Zarkavi’nin ikinci hanımının babası olduğunu belirten gazete, el-Kaide’nin intihar saldırılarında kullandığı en yaşlı terörist olan Şami’nin saldırıyı gönüllü olarak üstlendiğini ifade etti.

 

Habere göre saldırı emrini aldıktan sonra Necef’ giden Şami, Ebu Ahmed tarafından otomobille saldırının yapılacağı yere götürüldü, saldırı için bir ambulans seçilmişti ve eğer herhangi bir sebeple ambulanstaki bombalar patlamazsa, Ebu Ahmed uzaktan kumanda yoluyla aynı yerde bulunan otomobilini patlatmakla görevlendirilmişti.

 

Necef’teki İmam Ali Camii’nde kıldırdığı cuma namazından sonra cami çıkışında el-Kaide’nin düzenlediği intihar saldırısında hayatını kaybeden Muhammed Bakır el-Hekim’le birlikte 86 kişi ölmüş, 400 kişi de yaralanmıştı.