YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin ABD ile yapılacak “stratejik işbirliği” anlaşmasının, işbirliği protokolüne dönüştürülmesine yönelik teklifi, Iraklı siyasiler tarafından olumlu karşılandı.

 

Irak’taki siyasi çevreler, Başbakan Nuri el-Maliki’nin ABD ile yapılması düşünülen “uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşması”nın “işbirliği protokolü” şeklinde değiştirilmesine yönelik teklifinin olumlu bir adım olduğunu belirterek bunun Bağdat’ın Washington’a bağlayıcı taahhütler vermek istemediğini gösteren bir adım olduğunu ifade ettiler.

 

Irak Dışişleri Bakanı yardımcısı Lebid Abavi, “ABD ile stratejik işbirliği anlaşması imzalanması, Irak açıcından bağlayıcı olacaktı; ancak protokolün böyle bir özelliği bulunmamaktadır. Hatta parlamentoda görüşüldüğü zaman, bunun hükümet açısından yasal bağlayıcılığı kalmayacaktır” dedi.

 

Birleşik Irak İttifakı milletvekillerinden Şeyh Celaleddin es-Sagir de “Amerikalıların stratejik işbirliği anlaşması olarak öne sürdüğü şeyler, Irak açısından kabul edilmesi mümkün olmayan şeylerdi. Stratejik işbirliği anlaşmasında asli oyuncu ABD idi; ancak bu yeni teklifle bu rol Irak’a geçmektedir ” dedi.

 

Iraklı Türkmen milletvekillerinden Abbas Beyati ise ABD’nin stratejik işbirliği anlaşmasıyla söz konusu ettiği taleplerin çok yüksek olduğunu ve Irak’ın bunu kabul edemeyeceğini belirterek stratejik işbirliği anlaşmasının parlamentoda kabul edilme şansının bulunmadığını belirtti ve “bu sebeple hükümet, anlaşmayı protokole dönüştürmeye çalışıyor” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin parlamentoda yaptığı konuşmada anlaşmanın protokole dönüştürülmesini gündeme getirmesini değerlendiren Kürdistan ittifakı milletvekillerinden Mahmud Osman, bu değişikliğin Irak’ın yararına olacağını söyledi ve “ABD’nin Başbakan Maliki’nin Amerikan askerlerinin toptan çekilmesine veya çekilme takvimi açıklamasına yönelik talebini kabul edeceğini sanmıyorum” diye konuştu.