YDH-Irak istihbarat ve güvenlik yetkilileri, el-Kaide’ye bağlı bazı grupların Irak’ı terk ederek Sudan ve Somali gibi Afrika’daki diğer bunalımlı bölgelere gitmeye başladığını açıkladı.

 

Gulfnews haber ajansına açıklamada bulunan Irak güvenlik yetkilileri, terörist örgüte yönelik son operasyonların, örgütün strateji değiştirmesinde etkili olduğunu belirtti.

 

Irak içişleri Bakanlığı İstihbarat ve Analiz dairesi Başkanı General Hüseyin Ali Kemal, “bize ulaşan istihbaratlar, el-Kaide’ye bağlı bazı grupların Irak’ı terk ettiğini ve İran ve Suriye yoluyla daha bunalımlı bölgelere gittiklerini ortaya koyuyor” dedi.

 

Gulfnews’e açıklamada bulunan başka içişleri bakanlığı kaynakları da özellikle Bağdat’ın Sünni bölgelerinde yapılan operasyonlarda ve el-Kaide’nin sığınak olarak kullandığı yerlerde elde ettikleri istihbaratın örgüt elamanlarının Irak’ı terk edip Sudan ve Somali’ye gittiğini gösterdiğini ifade etti.

 

Basra ili eski Emniyet Müdürü Abdulcelil Halef de geçen yıl Bağdat’ta kanlı saldırılar düzenleyen el-Kaide örgütünün eylemlerinde bu yıl hissedilir bir azalma olduğunu, bunun da örgütün çok zor durumda olduğunun bir göstergesi olduğunu açıkladı.

 

Irak İçişleri Bakanlığı’nda üst düzeyde bir göreve getirilmesi beklenen Halef, Irak’ın bölgedeki Arap ülkeleriyle iyi ilişliler geliştirmesinin el-Kaide’nin zayıflamasına sebep olan etkenlerden biri olduğunu belirtmekle birlikte “Bu, el-Kaide’nin Irak’ı bütünüyle terk ettiği anlamına gelmiyor. Bunun için uzun yıllar gerekiyor” dedi.