YDH-Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, ülkesiyle İsrail arasında doğrudan barış görüşmelerinin yapılabilmesi için Fransa’dan yardımcı olmasını istedi.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy ile görüşmesinden sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyen Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Suriye ve İsrail arasında doğrudan barış görüşmelerinin başlatılması ve bölgede güvenliğin sağlanması için Fransa’dan Amerika ile birlikte rol oynamasını istedi.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy de Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Lübnan’la ilişkileri geliştirme yönündeki kararlılığını takdirle karşıladığını belirterek Paris ile Şam arasındaki ilişkileri yeniden başlatmak amacıyla önümüzdeki eylül ayında Suriye’ye gideceğini açıkladı.

 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in, Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri cinayeti konusunda Suriye’yi suçlayan Fransa’ya yaptığı bugünkü ziyaret iki ülke arasındaki gerilimin yumuşayacağının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

 

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman da bugün yaptığı açıklamada, Suriye’nin Lübnan’daki güvenlik ve istikrara önemli bir destek verdiğini belirterek iki ülke arasındaki ilişkileri en iyi düzeye taşıma konusunda kararlı olduklarını belirtmişti.