YDH- ABD’nin Demokrat Başkan Adayı Barack Obama’nın Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile görüşmesinden sonra ABD birliklerinin 2010 yılında Irak’ı terk etmesinin umulduğu açıklandı.

 

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Amerikan Demokrat Başkan Adayı Barack Obama’nın Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yle görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamada bulundu.

 

Konuyla ilgili olarak hazırlanan bildiriyi okuyan Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, “Irak hükümeti, ABD güçlerinin çekilmesi konusunda ortak mesajlar veren ABD’nin Demokrat Başkan Adayı Barack Obama’nın ziyaretini olumlu karşılamakta ve ABD askeri birliklerinin 2010 yılına kadar ülkeyi terk etmesini ümit etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Irak hükümetinin belli bir tarihi desteklemediğini ancak 2010 yılına kadar ABD birliklerinin Irak’ı terk etmesini umduğunu belirten Debbağ, gazetecilerin şiddet olaylarının yoğunlaşması ve çatışma istatistiklerinin artması durumunda ne olabilir şeklindeki sorularını da “ABD askerlerinin 2010 yılında Irak’ı terk etmesini umuyoruz” diye cevapladı.

 

Irak ziyareti kapsamında Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşen ABD Demokrat Başkan Adayı Barack Obama’nın Irak’taki ABD birliklerinin komutanlarıyla da görüşeceği açıklandı.

 

ABD Demokrat Başkan adayı Barack Obama Irak’taki askerlerin 16 ay içerisinde çekilmesinden söz ederken, ABD Başkanı George Bush ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda belli bir tarih vermekten kaçınarak “çekilme perspektifi”nden söz etmişti.