BBC-Irak'ın başkenti Bağdat'ın önde gelen Şii camilerinden birine düzenlenen intihar saldırısında en az 11 kişi ölürken 20'den fazla kişi yaralandı.
Bağdat polisi, intihar eylemcisinin üzerindeki patlayıcıları kalabalık, kentin batısındaki camiye girmek üzereyken ateşlediğini belirtti. Patlama, Cuma namazından hemen önce meydana geldi.
İmam'ın camiye varışından hemen önce güvenlik görevlileri, cami içinde yasak olduğu halde, bir kişinin hala ayakkabılarını çıkarmamış olduğunu fark etti. Söz konusu kişi, uyarı üzerine ayakkabılarını çıkardığı sırada patlamanın meydana geldiği belirtiliyor.
Caminin imamı Celaleddin Saghir, BBC'ye yaptığı açıklamada, olaydan El Kaide örgütünü ve kendi ifadesiyle Baasçıları sorumlu tuttu. Celaleddin Saghir, saldırının hedefinin kendisi olduğuna inandığını belirtti.
Buratha camii, Şiilerin yoğun olduğu Karamiya bölgesinde önemli bir Şii camii. Cami, patlamaya karşı dayanıklı duvarlarla örülü, güvenliğin de sıkı olduğu düşünülüyordu. Zira, bu yıl 7 Nisan'da yine bir Cuma namazı sırasında dört intihar eylemcisinin düzenlendiği intihar saldırısında 90 kişi hayatını kaybetmişti.
Bağdat'ta devam eden şiddete son vermek amacıyla iki gün önce yeni güvenlik önlemleri uygulanmaya başlanmıştı. Buna göre Bağdat, sabah 11:00 ile öğlen 15:00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılıyor.
Araç trafiğine geçen Cuma günü kısıtlama getirilmişti. Bu sayede bu saatlerde başkentteki camilere cuma namazına gidenlere yönelik saldırıların önlenmesi amaçlanıyordu. Bağdat'taki güvenlik operasyonunda, Amerikan ve Irak ordusuna bağlı 40 binden fazla personel görev alıyor.
Operasyon kapsamında, askerler kent içi ve çevresinde yeni kontrol noktaları oluşturdu. Kentteki araç kontrol noktalarının sayısı arttırılırken gece sokağa çıkma yasağı da uzatıldı.
El Muthana devrediliyor
İngiliz yetkililer, Irak'ın güneyindeki bir eyaletin yeni Irak hükümetine devredilmesine ilişkin kısa süre içinde bir açıklama yapılacağını bildirdi. El Muthana, İngiltere, Avustralya ve Japonya askerlerinin kontrolündeki beş eyaletten bir tanesi.
Devir teslim uzun zamandır bekleniyordu ancak büyük ölçüde sembolik bir adım olarak nitelendiriliyor. Devire teslimin 45 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Karar, koalisyon gücü askerlerinin sayısının azaltılması anlamına gelmese de, Japonya'nın sıcak çatışmaya girmeyen beş yüz kişilik personelinin, ülkelerine daha erken dönebileceği belirtiliyor. Diğer bir eyalet de yılsonuna doğru devredilebilir.