YDH-İsrail basını, Başbakan Ehud Olmert’in siyasi hayatını 2006 yılında Hizbullah karşısında alınan yenilginin bitirdiğini yazdı.

 

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in eylül ayında siyasetten çekileceğini açıklaması üzerine değerlendirmelerde bulunan İsrail basını, hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunuyor olsa da Ehud Olmert’in siyasi hayatını bitiren en önemli etkenin 2006 yılındaki Hizbullah savaşında alınan yenilgi olduğunu ifade etti.

 

“Olmert’le ilgili olan her şey unutulur; ama 2. Lübnan Savaşı asla unutulmayacak” ifadesini kullanan Haaretz gazetesi, Başbakan Olmert’i İsrail’i 33 gün süren umutsuz bir savaşa sürüklemekle suçlayarak bu savaşın İsrail’i tarihinin en aşağılayıcı savaşı olduğunu yazdı.

 

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in konuşmasında 2006 yılındaki savaşa sadece bir kez değindiğini ve onda da bu savaştaki hatalarından söz ettiğini belirten Haaretz, “Olmert, Lübnan konusundan sadece bir kez, dolaylı olarak söz etti onda da İsrail’in kuzey sınırlarının sakin olmasından dolayı iftihar ettiğini söyledi. Halbuki onun başbakanlığı döneminde bu bölgeye bin yüz füze isabet etmişti” ifadesine yer verdi.

 

Haaretz Başbakan Olmert’le ilgili eleştirilerini şu cümlelerle sürdürdü: “Bölgenin en güçlü ordusu olmasına rağmen, İsrail ordusu bunca füzenin isabet ettiğine tanık oldu ve buna karşı hiçbir şey yapamadı. Olmert, orduyu yeniden yapılandırmakla ve ona yeni mali kaynaklar bulmakla övünüyor; ama bu konuda son derece yanılıyor, çünkü Lübnan savaşı İsrail ordusunun zaafını ortaya koydu”

 

Maariv gazetesi de “Olmert başarılarından söz etti; ama siyasi hayatının istifayla sonuçlanmasına sebep olan Lübnan savaşından hiç söz etmedi. Lübnan savaşında ölen askerlerin aileleri, Olmert’in konuşmasından sonra bunun hesabını sormaya yönelik faaliyetlerini sürdüreceklerini açıkladılar” diye yazdı.