YDH-Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Şeba Çiftikleri’nin kurtuluşu için geri sayımın başladığını belirterek Lübnan Ordusu’nun, Direniş’in yanında yer alması gerektiğini belirtti.

 

Lübnan Ordusunun kuruluşunun yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende bir konuşma yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, “Ordunun silahı, Direniş’in silahının yanında olmalıdır; çünkü İsrail’i bu ikisi yenmiştir” dedi.

 

Lübnan’ın üç yıl önce güvenlik açısından son derece zor şartlarda bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Lübnan’ın işgal altında bulunan son toprak parçası olan Şeba Çiftliklerinin kurtarılması için de geriye sayımın başladığını söyledi.

 

Üç yıl önce yaşanan güvenlik sorunları ve siyasi ihtilaflar sebebiyle ülkedeki birlikte yaşama şartlarının neredeyse ortadan kalkma durumuna geldiğini belirten Süleyman, ordunun bütün bu süre boyunca diğer kurumlara nispetle birlik ve bütünlüğü en iyi şekilde koruduğunu ispat ettiğini söyledi.

 

Lübnan ordusunun 2006 yılındaki savaşta, Direniş’in ve halkın yanında yer alarak İsrail saldırılarına karşı durduğunu belirten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, “Bu savaşta 50 şehit verdik” dedi.

 

Ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan silahlı çatışmalara da değinen Süleyman, eline silah alıp bunu Lübnan vatandaşlarına karşı kullananlara karşı ordunun müdahalesinin gerekli ve kaçınılmaz olduğunu belirterek “Ülkede oluşan siyasi uzlaşmayı da dikkate alarak ordudan kim olursa olsun ve ne adına yaparsa yapsın ülkede kargaşa çıkaranlara müdahale etmesini istiyorum. Ordunun silahı ancak silahını düşmana çevirenlerin yanında olmalıdır; Çünkü ordu ve Direniş geçmişte düşmanı yenmiştir” dedi.

 

Ordunun kendi içinde etnik fitnelere ve siyasi çıkarlara yol vermemesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Süleyman, ordunun silahını bölgesel ve uluslar arası şartları göz önünde bulundurarak ülkeyi kaosa ve kargaşaya sürükleyecek her türlü teröre ve fitneye çevirmesi gerektiğini söyledi.