YDH- Lübnan ulusal uzlaşma hükümetinin hazırladığı hükümet bildirisinde “Direniş”e vurgu yapılması üzerine İsrail’den kaygı, ABD’den umutsuzluk mesajları geldi.

 

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrailli askeri yetkililer, Lübnan ulusal uzlaşma hükümetinin yayımladığı hükümet bildirisinde işgal altındaki toprakların kurtarılması için ordunun, halkın ve Direniş’in çabalarının meşru bir hak olduğuna vurgu yapılmasını kaygı verici olarak değerlendirdi.

 

İsrailli askeri yetkililer, Hizbullah’ın silah kapasitesini arttırdığı düşünüldüğünde Lübnan hükümet bildirisinin Direniş’e vurgu yapan maddesinin endişe verici olduğunu belirterek bunun 1701 sayılı BM kararına aykırı olduğunu ifade ettiler.

 

Öte yandan Haaretz’e açıklama yapan İsrailli siyasi yetkililer de Washington yönetiminin Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’a ve Başbakan Fuad Sinyora’ya yazılı bir mesaj göndererek hükümet bildirisinde Direniş’e vurgu yapılmasının umutsuzluk verdiğini belirtti.

 

Lübnan hükümeti tarafından yayımlanan bildiride Hizbullah adı zikredilmeksizin Direniş’in silahının meşru olduğu ifade edilmişti.

 

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman da Lübnan ordusunun kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada İsrail’e karşı kazanılan son zaferin orduyla Direniş’in ortak zaferi olduğunu belirtmiş ve ordunun Direniş’in yanında yer alması gerektiğini söylemişti.