YDH-İran’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rahim Meşşai’nin, “İsrail halkı İran’ın dostudur” şeklindeki ifadesiyle başlayan tartışmaya Meclis Başkanı Ali Laricani de katıldı.

 

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, isim vermeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rahim Meşşai’nin “İsrail halkı İran’ın dostudur” şeklindeki açıklamasını eleştirdi ve “oradakiler ya Filistinlilerdir ki onlara Filistinli dememiz gerekir; ya da o bölgeyi gasp edenlerdir ki bizim onlarla dost olmamız söz konusu değildir” dedi.

 

Yurtdışında görev yapan İranlı diplomatların katıldığı yıllık toplantıda konuşan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, diplomatik dile sahip olmanın önemine değinerek “Filistin konusunda düşünsel derinliğe sahip tek ülke olan İran’ın söylemlerinde ifrat ve tefritten uzak durması gerekir” dedi.

 

“Bizim Filistin meselesiyle ilgili tutumumuz, İslam İnkılabı Rehberi’nin ortaya koyduğu tutumdur. Bu tutumdan ifrata da tefrite de düşmemeliyiz. Onlar, bu tür açıklamalardan başka çıkarımlarda bulunuyorlar. Niçin yanlış zihniyetleri güçlendirecek sözler söyleyelim, İran İslam Cumhuriyeti’nin böyle bir zihniyetinin olmadığı açıktır” diyen Laricani, Rahim Meşşai’nin “Amerikan halkı dünyanın en ileri halklarından biridir” şeklindeki sözlerinin de ifrat ve tefrit olduğunu söyledi.

 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Yardımcısı Rahim Meşşai’nin İsrail ve Amerikan halklarının İran’ın dostu olduğu yönündeki sözlerine daha önce de Sistemin Yararını Belirleme Konseyi Muhsin Rızai tepki göstermiş, önce holokostun varlığını reddeden şimdi de İsrail halkını İran’a dost gören yaklaşımların birer ifrat ve tefrit olduğunu belirterek bunların İran’ın resmi görüşü olmadığını söylemişti.

 

İran parlamentosundaki Tahran Milletvekillerinden Ali Mutahhari de Meşşai’nin sözlerini sert bir şekilde eleştirerek İslam İnkılabı bayraktarlığı yapan bir hükümetin İsrail ve ABD halkına dostluk mesajları gönderen söylemlerinin Batıcılıkla suçlanan bir önceki hükümetin söylemlerine göre daha tehlikeli ve yıkıcı olduğunu söyledi.

 

Hakkındaki eleştiriler karşısında önce açıklamasını yalanlayan daha sonra ise sözlerinin arkasında olduğunu belirten İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rahim Meşşai ise “İsrail rejiminin varlığı tüm dünya için zararlıdır; ancak bu rejim her yerden daha çok o bölgede yaşayan insanlar için zararlıdır. İsrail rejimine yönelik mücadelenin en önemli hedefi, bu rejimin o bölgede yaşayan halk üzerindeki zulmünün ortadan kaldırılmasıdır. Biz o bölgede yaşayan halkın kurtarılması için çalışıyoruz ve İsrail rejimine karşıyız” dedi.