Ahmedinejad: Uzlaşma hükümeti büyük bir başarıdır

01 Ocak 1970

SAAF-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak’taki muhtelif siyasi grupların bir araya gelerek

SAAF-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak’taki muhtelif siyasi grupların bir araya gelerek bir uzlaşma hükümeti kurmuş olmasını büyük bir başarı olarak niteledi.

 

Birleşik Irak İttifakı lideri Abdülaziz el-Hekim’i kabulü sırasında açıklama yapan Ahmedinejad, Çeşitli siyasi grupların Irak’ın ilerlemesi ve refahı için bir araya geldiğini belirterek “Çeşitli siyasi grupların gönül birliği yaparak bir uzlaşma hükümeti kurmaları büyük bir olaydır” dedi.

 

Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdülaziz el-Hekim’le görüşmesi sırasında el-Hekim ailesinin Irak’taki mücadele tarihi içerisindeki rolünü överek yabancı güçlerin sultacı nüfuzlarını önleyebilmek için Iraklı grupların birlik ve beraberlik için çalışması gerektiğini söyledi.

 

“Irak’ın halka dayalı hükümeti, dindar ve bilinçli halkının sahip olduğu potansiyellere dayanarak kalıcı güvenliği sağlayıp sorunları hallederek işgalcilerin Irak’ı terk etmesinin zeminini yaratabilir” diyen Ahmedinejad; İran’ın, Irak’ın güvenli, istikrarlı ve gelişmiş bir ülke olmasını istediğini ifade etti.

 

İki ülke arasında tarihi, kültürel ve dini bağlar bulunduğunu belirten İran Cumhurbaşkanı, uzun bir ortak sınıra sahip olan İran ve Irak’ın ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirebileceğini söyledi.

 

Birleşik Irak İttifakı lideri Abdülaziz Hekim de İran’ın Irak’taki siyasi sürece verdiği desteği takdir ettiğini belirterek “Iraklı gruplar, özellikle de Birleşik Irak İttifakı, Irak’ın içinden geçmekte olduğu bu hassas ve tarihi dönemde birlik ve beraberliğin önemini vurgulamaktadır” dedi.