YDH-İsrail kabinesi, uzun ve gergin geçen bugünkü toplantısının ardından 2009 yılı için 91 Milyar Dolarlık bütçeyi kabul etti.

 

İsrail Maliye Bakanı Roni Bar-On tarafından hazırlanan 2009 yılı bütçe taslağına kabinenin 13 üyesi kabul oyu verirken İşçi Partisi ve Şas Parti’sine mensup 12 üye ise ret oyu verdi.

 

2009 yılı için öngörülen bütçede savunma için 16 milyar Dolar’ın ayrıldığı bunun 2.4 milyar Dolarının ise Amerika’nın yıllık yardımlarından karşılanacağı bildiriliyor.

 

2009 yılı bütçe görüşmelerinin 14 saat sürdüğü ve son derece gergin bir ortamda kabul edildiği ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın uzun vadeli programları öne sürerek savunmaya ayrılan bütçeyi yetersiz gördüğü bildirildi.

 

Önümüzdeki son baharda parlamentoya sunulacak bütçe tasarısının uygulamaya konabilmesi için 31 Aralık’a kadar gerekli oyu alması gerekiyor. Hükümetin 31 Aralık’a kadar bütçe tasarısına gerekli oyu temin edememesi durumunda bu süre üç ay daha uzatılırken, bu sürede de bütçeye yeterli oy verilmemesi durumunda hükümet düşüyor ve üç ay içerisinde parlamento seçimlerine gidilmesi gerekiyor.