Batı, İran’ın diplomasi oyunu konusunda tedirgin

01 Ocak 1970

SAAF-Diplomatik kaynaklar AB Dış politika ve Güvenlik Sorumlusu Javier Solana’nın İran’dan 29 Haziran’dan

SAAF-Diplomatik kaynaklar AB Dış politika ve Güvenlik Sorumlusu Javier Solana’nın İran’dan 29 Haziran’dan önce öneri paketi konusunda cevap vermesini istediğini belirttiler.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen Avrupalı bir diplomat, Avrupa ülkelerinin İran’ın nükleer programı konusunda sunduğu öneri paketine Tahran’ın 29 Haziran’da Moskova’da toplanacak G-8 Dışişleri Bakanları toplantısından önce cevap vermesi gerektiğini söyleyerek Javier Solana’nın Tahran’dan bu süre içerisinde cevap vermesini istediğini belirtti.

 

Söz konusu diplomat, Avrupa’nın sunduğu öneri paketini İran’a teslim eden Solana’nın, Tahran ziyareti sırasında İranlı yetkililerden bu gayri resmi belirlenmiş süre içerisinde cevap vermelerini istediğini söyledi.

 

Yine ismi gizli tutulan bir diğer Avrupalı diplomat da İran’dan olumlu cevap almak amacıyla süre konusunda esnek davranılabileceğini belirterek “Eğer İranlılar sürenin uzatılmasını isterse onlara daha fazla süre vereceğimizden eminim” dedi.

 

ABD Başkanı Bush, İran’dan birkaç hafta içinde uranyum zenginleştirmesini durdurmasını isterken öneri paketi konusunda ilk tepkileri olumlu olan İran, uranyum zenginleştirmenin NPT konvansiyonundan kaynaklanan yasal hakkı olduğunu belirterek paketi incelemeyi sürdürdüğünü açıkladı.

 

SAAF’ın yorumu

İran, 2003 Eylülünden, 2006 Şubatına kadar nükleer tesislerindeki faaliyetleri askıya alarak Almanya, Fransa ve İngiltere’den oluşan Avrupa üçlüsüyle müzakere yürütmüştü.

 

Avrupalılar, bu süre içerisinde Tahran’ın bir iyi niyet adımı çerçevesinde nükleer tesislerini geçici olarak askıya alma tutumunu, kalıcı hale getirmeye çalışarak müzakereleri ucu açık bir oyalama sürecine dönüştürdüler.

 

2006 Şubatından itibaren nükleer faaliyetleri konusunda attığı geçici iyi niyet adımlarını geri alan İran’ın, öneri paketi konusunda olumlu mesajlar vermekle birlikte kesin cevap verme konusunda acele etmeyeceği ve ucu açık bir müzakere süreci başlatmaya çalışacağı bekleniyor.

 

BM Güvenlik Konseyi’nden ve 5+1 toplantılarından İran’a yönelik herhangi bir somut karar çıkaramayan ABD liderliğindeki Batılı ülkeler, konuyu G-8 gündemine taşımaya çalışıyor.