YDH-Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD ile yapılması düşünülen anlaşmayı müzakere eden Irak heyetinin değiştirildiği yönündeki haberleri yalanladı.

 

Başbakan Nuri el-Maliki’nin içinde Kürtlerin yer almadığı yeni bir müzakere heyeti görevlendirdiği yönündeki haberler Irak Dışişleri bakanı Hoşyar Zebari tarafından yalanlanırken, Los Angeles Times gazetesine konuşan Iraklı yetkililer, müzakere heyetinde değişikliğe gidildiğini doğruluyor.

 

Kuveyt haber ajansının bildirdiğine göre Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari bugün düzenlediği absın toplantısında Başbakan Nuri el-Maliki’nin Mahmud el-hac Mahmud başkanlığındaki müzakere heyetini değiştirdiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

 

Zebari’nin  Amerikalılarla anlaşma konusundaki müzakereleri yürüten heyetin çalışmasının sona erdiğini ve hazırlanan taslağın siyasi yetkililere sunulduğunu söylemesine rağmen, Iraklı kaynaklar, Başbakan Maliki’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubaie, Hükümet Siyasi Danışmanı Sadık er-Rikabi ve Başbakanlık Bürosu Müdürü Tarık Necm’den oluşan yeni bir müzakere heyeti görevlendirdiğini belirtiyor.

 

Amerika’da yayımlanan Los Angeles Times gazetesi de konuyla ilgili haberinde “Irak Başbakanı Nuri el-Maliki başarı ya da başarısızlık aşamasında bulunuyor ve Irak’taki Amerikan askerlerinin çıkarılması konusunda Washington’la yapılan müzakerelerde müzakere heyetini değiştirdi ve kendisine yakın üç isme yeni heyette görev verdi” diye yazdı.

 

Iraklı bazı yetkililerin Maliki’nin bu adımının müzakerelerin çökmesine neden olacağını belirttiklerini yazan gazete, Maliki’ye yakın Iraklı bir yetkilinin Amerikalılarla çıkmaza giren meseleler konusunda müzakerelerin sürdüğünü ifade etti.

 

Iraklı yetkililer, müzakere heyetinin görevinin sona erdiğini ve Amerikan askerlerinin 2011 yılında Irak’tan çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamalarına rağmen, Washington çekilme konusunda herhangi bir tarih üzerinde uzlaşmaya varılamadığını belirtmişti.