YDH- ABD Başkanı George Bush’un Irak’la yapmayı düşündüğü anlaşma konusunda engelleyici bir tutum takınmasından dolayı Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi devirmek istediği, ancak bu planın başarısız olduğu öne sürüldü.

 

Amerikalı tarihçi ve Güneydoğu Asya ve Ortadoğu Uzmanı Gareth Porter, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin ABD’nin Irak’ta asker bulundurmasına karşı ısrarlı tutumunu sürdürerek ABD ile yapılacak anlaşmayı engellemesinden dolayı ABD Başkanı George Bush’un Maliki’yi devirmek istediğini; ancak bu planın başarısız olduğunu belirtti.

 

Porter, Inter Press Service (IPS) için kaleme aldığı analizinde Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Amerika’dan çok İran’la müttefik olduğunu belirterek Maliki’nin son iki yıl içinde Sünni politikacıları dahi kullanarak Amerikalılara ve Sadrcılara karşı bağımsız bir konum kazandığını ve büyük kazanımlar elde ettiğini ifade etti.

 

Gareth Porter, “Sakalıyla başta Irak’taki ABD birliklerinin komutanı tecrübeli General David Petraeus olmak üzere herkesi güldüren Maliki, herkesi kendi lehinde kullanarak yenilmişler meydanından zaferle çıkan tek kişi olmayı başardı” yorumunu yaparak Amerika’nın Irakla anlaşma planının iflas ettiğini belirtti.

 

Ürdün’de yayımlanan ed-Dustur gazetesi de dünkü sayısında Beyaz Saray’ın ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen anlaşma konusundaki uzlaşmaz tutumundan dolayı Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’den endişe duyduğunu yazdı.