YDH-Birleşik Irak İttifakı milletvekillerinden Şeyh Celaleddin es-Sagir, peşmergelerin Hanekin’den çekilmesi ve Kürdistan bölgesine dönmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

 

Fars Haber ajansının bildirdiğine göre Birleşik Irak İttifakı milletvekillerinden Şeyh Celaledin es-Sagir, Kürdistan Bölgesel yönetimine mensup bazı yetkililerin, Irak merkezi hükümetiyle Bölgesel Kürt yönetiminin Hanekin kentinden her iki tarafın da güçlerini çekmesi konusunda anlaşmaya vardığına ilişkin açıklamalarını yalanladı.

 

Irak merkezi hükümetinin yerel Kürt yönetiminden peşmerge güçlerini Hanekin’den Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırlarına çekmesini istediğini belirten es-Sagir, “Irak, Kürt peşmergeleriyle yasal bir güvenlik gücü olarak müzakerede bulunamaz” dedi.

 

Peşmergelerin Hanekin kentinden çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını belirten Celaleddin es-Sagir, “anlaşmaya varılan husus şudur, peşmergeler Hanekin’den ayrılarak Kürdistan Bölgesel yönetimi sınırlarına dönmeyi, Kürt yönetimi de Hanekin’in ve tüm nahiyelerinin kontrolünü Irak güvenlik güçlerine bırakmayı kabul etmiştir” dedi.

 

Kürdistan bölgesel yönetimine mensup bazı yetkililer, bugün hem Irak güvenlik güçlerinin hem de peşmergelerin Hanekin kentinden çekilmesi konusunda Irak merkezi hükümetiyle yerel Kürt yönetimi arasında anlaşmaya varıldığını belirtmiş, kuzey Irak’taki Kürtçe yayın yapan bazı medya organları da merkezi hükümetle hanekin konusunda yürütülen müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığını ifade etmişti.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesi Muhammed Senkavi de iki gün önce yaptığı açıklamada Irak merkezi hükümetiyle Kürdistan Bölge yönetimi arasında varılan anlaşma sonucu Irak ordusunun Hanekin kentinden çekileceğini söylemişti.