A.Hamenei: Irak’ta mezhebi vahdet korunmalıdır

01 Ocak 1970

SAAF-İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Irak’ta etnik ve mezhebi birliğin korunması gerektiğini belirterek

SAAF-İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Irak’ta etnik ve mezhebi birliğin korunması gerektiğini belirterek Irak’taki güvenlik sorunlarının işgalcilerden kaynaklandığını ve sorunların işgalcilerin çekilmesiyle ve güvenlik sorumluluğunun Irak halkına bırakılmasıyla çözülebileceğini söyledi.

 

Bugün Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi Lideri Abdülaziz el-Hekim’i kabulü eden İslam Inkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Irak halkının Saddam yönetimine karşı verdiği mücadelede Hekim ailesinin rolüne değinerek “Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi ve Sayın Abdülaziz Hekim, Irak’ta son birkaç senedir yaşanan gelişmelerde son derece tedbirli ve bilinçli bir rol oynadı. Bu sürecin devam etmesi Irak halkının faydasına olacaktır” diye konuştu.

 

Irak’ta halka dayalı bir hükümetin kurulmasından ve yasal kurumların oluşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren A. Hamenei, “Irak’taki mevcut süreç, Allah’ın büyük bir lütfu ve bu ülke tarihindeki büyük olaylardan biridir” dedi.

 

Irak’taki dini merceiyetin tedbire dayalı rolünü de öven ve Irak’taki etnik ve mezhebi vahdetin korunması gerektiğini belirten Ayetullah Hamenei, “Irak’ta yaşanan güvenlik sorunları işgalcilerin çekilmesi ve güvenlik sorumluluğunun Irak halkına bırakılmasıyla çözümlenebilir” dedi.

 

Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi Lideri Abdülaziz el-Hekim de İran devleti ve halkının Irak’a verdiği desteğe teşekkür ederek “Irak halkı tüm ekonomik ve güvenlik sorunlarına rağmen, birçok alanda güçlü bir şekilde yer aldı. Halkın son seçimlere olan büyük katılımı, onların sahip olduğu siyasi bilincin yüksekliğini ve siyasi kaderini kendi eline alma konusundaki azmini göstermektedir” dedi.

 

Irak’taki etnik ve mezhebi kesimler arasındaki ilişkilerin de iyi olduğunu belirten el-Hekim, “Yaşanan tüm siyasi sorunlara rağmen, Irak’ta yasal kurumlar başarıyla kurulmuş ve hükümet ve meclis, işine ciddiyetle başlamıştır” dedi.