YDH- Irak’la ABD arasında yapılması düşünülen anlaşmayla ilgili müzakerelerin bitmiş olmasına rağmen, Washington Irak’ın itirazlarına hala cevap vermedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye yakın isimlerden parlamento üyesi Hasan es-Suneyd, hazırlanan anlaşma taslağında hala bir değişikliğin yapılmadığını belirterek Amerikalılardan Irak’ın itiraz ettiği maddelere ilişkin cevap beklediklerini söyledi.

 

Amerikan askerlerine dokunulmazlık tanınmaması ve çekilme takviminin açıklanmasının Irak’ın ulusal egemenliğinin korunması konusunda kendileri açısından bir kırmızıçizgi olduğunu belirten Iraklı yetkili, anlaşma konusunda Irak ve Amerikan tarafının önümüzdeki günlerde yeniden müzakere yapmalarının da söz konusu olmadığını ifade etti.

 

Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Hadi el-Amiri de es-sabah gazetesine verdiği demeçte Irak’ın anlaşmada herhangi bir gizli madde bulunmasına karşı olduğunu belirterek Irak’ın anlaşma taslağında itiraz ettiği maddelerin Amerikan tarafına bildirildiğini söyledi.

 

Irak’ın itirazlarına cevap vermesi için Amerikalılara 10 gün süre verdiğini belirten Hadi el-Amiri, Amerika’nın sürenin uzatılması talebinde bulunduğunu söyledi.

 

Birleşik Irak İttifakı üyelerinden Ali el-Edib de ABD Başkanı Bush’un Irak’tan 8 bin asker çekme kararının, anlaşmayı destekler nitelikte olduğunu belirterek Irak hükümetinin anlaşmada Amerikan askerlerinin 2009’da şehirlerden, 2011’de de tüm Irak’tan çekilmesini istediğini ifade etti.