YDH- Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın çağrısıyla yarın yapılması beklenen ulusal diyalog toplantıları Lübnan için bir ilk değil. Lübnanlı siyasi gruplar daha önce de çeşitli ülkelerde ülkedeki sorunların çözümü için bir araya geldiler.

 

1-Cenevre 31 Ekim-4 Kasım 1983: Suriye ve Suudi Arabistan’ın gözetiminde düzenlenen ulusal diyalog toplantısına dönemin Lübnan Cumhurbaşkanı Emin Cumeyyil ile Velid Canbolat ve Nebih Berri gibi silahlı grupları da bulunan siyasi liderler katıldı. Katılımcılar Lübnan’ın Araplığına vurgu yaparak ABD’nin gözetiminde Lübnan’la İsrail arasında 17 Mayıs 1983’te imzalanan anlaşmanın feshedilmesini istediler.

 

2-Lozan 12-20 Mart 1984: Cenevre Konferansı’ndan sonra düzenlenen ikinci diyalog toplantısında Lübnanlı gruplar ateşkes yapılmasını ve Lübnan ordusunun kışlalarına dönmesini istediler ve anayasayı inceleyecek bir kurulun oluşturulması konusunda anlaşmaya vardılar.

 

3-Taif 30 Eylül-24 Ekim 1989: Lübnanlı 62 temsilcinin katıldığı bu toplantı, Suudi Arabistan, Cezayir ve Fas’tan oluşan üçlü komitenin gözetiminde gerçekleşti. Ulusal uzlaşma (Milli Misak) belgesinin imzalandığı bu toplantı sayesinde Lübnan’daki 15 yıl süren iç savaş sona erdi. Taif anlaşmasıyla Lübnan’daki siyasi yetkiler Müslümanların lehine tadil edildi. Lübnan’la Suriye arasındaki ilişkiler belirlendi ve bu çerçevede Lübnan’ın doğusunda 35 bin askeri bulunan Suriye’nin Lübnan’a yeniden asker yerleştirmesi kabul edildi.

 

4-Lübnan 2-29 Mart 2006: Lübnan’daki siyasi grupların katıldığı bu toplantıda 2005’te eski başbakanlardan Refik Hariri’nin düzenlenen terörist bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesi sonrasında yaşanan siyasi bunalımın çözümü, Lübnan ulusal egemenliğinin güçlendirilmesi ve Suriye ordusunun Lübnan’dan çıkarılması konuşları görüşüldü. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri’nin davetiyle düzenlenen ve 14 Lübnanlı liderin katıldığı bu toplantı İsrail’in Lübnan’a saldırısı sebebiyle durduruldu.

 

5-Fransa 14-15 Temmuz 2007: Lübnanlı siyasi grupların temsilcilerinin Paris yakınlarında yaptığı bu toplantıdan somut hiçbir sonuç çıkmadı. Bu toplantıya aralarında bakanların ve milletvekillerinin de bulunduğu 30 Lübnanlı temsilci katılmıştı.

 

6-Doha 16-21 Mayıs 2008: Yaşanan siyasi bunalıma son verilmesi için katar’ın başkenti Doha’da yapılan bu toplantıda cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçiilmesi, ulusal uzlaşma hükümetinin kurulması, 30 bakandan oluşan kabinenin 11’inin Hizbullah liderliğindeki muhalefete verilmesi ve seçim yasasının değiştirilmesi konularında uzlaşmaya varıldı. Muhaliflerin aylardır sürdürdüğü barışçı gösterilere ve grevlere son verildi.

 

Bu anlaşma çerçevesinde Ordu Komutanı General Mişel Süleyman, 25 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığına seçildi ve 11 Temmuz’da da Fuad Sinyora’nın başbakanlığında ulusal birlik hükümeti kuruldu.