YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD ile yapılması düşünülen tartışmalı güvenlik anlaşmasının önünde ciddi ve tehlikeli engellerin bulunduğunu açıkladı.

 

Iraklı gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Nuri el-Maliki, Amerikalıların anlaşma konusunda kendilerinden istediği sürenin dolmasına rağmen herhangi bir cevap vermediklerini belirterek “onlar bizden tekliflerimize cevap vermek için 10-14 gün süre talep ettiler; ancak bu süre dolmuş olmasına rağmen Amerikalı müzakere heyeti henüz taleplerimize cevap vermedi” dedi.

 

Amerikalıların, Irak’ın taleplerine olumlu cevap vermesi durumunda anlaşmanın kısa sürede imzalanabileceğini belirten Maliki, “ancak onlar buna yanaşmazsa anlaşma ciddi engellerle karşı karşıya kalır ve yeni müzakereler yapılması gerekir” dedi.

 

Irak tarafının ABD askerlerine dokunulmazlık verilmesine karşı çıkması ve ABD’nin en geç 2011’e kadar Irak’tan tamamen çekilmesini istemesi yüzünden Amerikan askerlerinin Irak’taki geleceğini belirleyecek olan anlaşma çıkmaza girdi.