YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin son açıklamalarına tepki göstererek hiç kimsenin iradesini anayasaya dayatamayacağını söyledi.

 

En-Nehreyn haber ajansının bildirdiğine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, merkezi hükümetin eyaletlerle ve eyaletlerle bağlantısı olmayan illerle ilişkisi konusunda Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin açıklamalarını eleştirerek “hiç kimse kendi iradesini anayasaya dayatamaz ve anayasanın zararına olacak şekilde ittifaklar kuramaz” dedi.

 

Her türlü ittifakın anayasa çerçevesinde olması gerektiğini belirten Maliki, “Irak’ın egemenliği, dış politikası ve güvenliği merkezi hükümetin yetkisinde olan hususlardır; hiçbir eyalet veya ilin eğitim veya ordu gibi konulara müdahale etme hakkı bulunmamaktadır” diye konuştu.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, bazı televizyon kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle yaptığı görüşmede bölgesel Kürt yönetimini Kürdistan bölgesine gidecek Iraklılardan vize isteme konusunda uyararak “bir eyalet veya ilin vize talep etmesi yasadışı ve tehlikeli bir adımdır. Eyaletlerdeki havaalanları, limanlar ve reaktörler merkezi hükümetin yetkileri kapsamındadır” dedi.

 

Amerika ile yapılması düşünülen anlaşmaya da değinen Başbakan Maliki, anlaşma konusunda birçok taslağı ele aldıklarını, bunlar üzerinde değişiklikler yaptıklarını belirterek “şu an çok kritik bir aşamaya geldik. Siyasi karar aşamasında bulunuyoruz bunlardan en önemlisi de yargı yetkileri ve salahiyetleridir. Biz suç işleyen her Amerikan askerinin Irak yargısına sevk edilmesini istedik Amerikalılar ise bize  şu cevabı verdi: ‘asla, biz dünyadaki hiçbir ülkeye böyle bir izin vermeyeceğiz’ dediler” diye konuştu.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, “bizim ulusal taleplerimize olumlu cevap verilmemesi durumunda biz bu anlaşmayı imzalamayacağız” dedi.