Kuzey Irak üzerinden medya soğuk savaşı

01 Ocak 1970

SAAF-Mesut Barzani’nin bir açıklaması ile ilgili Hürriyet gazetesinde yayımlanan bir habere gösterilen tepki, akıllara Türkiye, KDP ve KYB arasında

SAAF-Mesut Barzani’nin bir açıklaması ile ilgili Hürriyet gazetesinde yayımlanan bir habere gösterilen tepki, akıllara Türkiye, KDP ve KYB arasında gizli bir soğuk savaş mı var sorunu getirdi.

 

Hürriyet gazetesinin Kuzey Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin “Haklarımızı düzenli orduyla korumalıyız” sözünü KDP’nin resmi internet sitesi Peyamner’e dayandırarak haber yapması ve Peyamner’in ise kendilerinin böyle bir haber yapmadığını söyleyerek Hürriyet’i gazetecilik ahlakına uymamakla suçlaması, haberin asıl kaynağı olan KYB Basın Yayın Merkezi Bürosu ile KDP arasında gizli bir soğuk savaş mı var sorusunu akla getirdi.

 

KYB Basın Yayın Merkezi Bürosu, kendi internet sitesinde “Başkan Barzani: Kürtlerin Kazanımlarını Koruyacak, Kürdistani Bir Ordu’ya İhtiyaç Var” manşetiyle bir haber yapmış, Hürriyet gazetesi de bunu, KDP resmi sitesi Peyamner’i kaynak göstererek “Barzani: Haklarımızı düzenli orduyla korumalıyız” manşetiyle okuyucularına duyurmuştu.

 

Bunun üzerine KDP resmi sitesi Peyamner, “Türkiyedeki bazı basın kuruluşlarını haber yaparken dikkatli olmaya çağırıyoruz” manşetiyle bir açıklama yaparak şu ifadelere yer verdi. “DHA’nın yayınlamış olduğu ve Hürriyet gazetesinin bugünkü internet sitesi tarafından da yayınlanmış olan ‘Barzani: Haklarımızı düzenli orduyla korumalıyız’ başlıklı haber Peyamner Haber Ajansı kaynak gösterilmesine rağmen bu ajans tarafından yayınlanmış değildir. Söz konusu yayın organlarının gazetecilik ahlakına uygun olmayan şekilde ajansımızı bu şekilde kaynak göstermesi rahatsızlık vericidir. Söz konusu yayın organlarını haber yaparken daha dikkatli olmaya çağırıyoruz.”

 

Hürriyet, KDP ve KYB siteleri arasında yaşanan bu enformasyon karmaşası, Türkiye Kuzey Irak ilişkilerinin her türlü komploya açık zemininde ilginç senaryoların gündeme gelmesine de sebep oldu.

 

Birinci senaryoya göre Hürriyet bir gazetecilik cehaleti sergiledi ve KDP ile KYB sitelerini birbirinden ayıramadığı için haberi aldığı KYB sitesini yanlışlıkla KDP sitesi olarak gösterdi.

 

İkinci senaryoya göre Hürriyet, KDP ile KYB arasındaki geleneksel husumetleri kışkırtmak için Barzani’nin Türkiye’nin hassas olduğu bir konudaki sözlerine kaynak olarak KYB’yi değil doğrudan KDP’yi kaynak göstererek Türkiye ile ilişkiler bağlamında iki partiyi karşı karşıya getirmeyi hedefledi.

 

Üçüncü senaryoya göre ise KYB, Barzani’nin Türkiye’nin hassas olduğu bir konudaki sözünü, Doğan Haber Ajansı’na dolayısıyla da Hürriyete KDP’nin haberiymiş gibi servis yaparak Türkiye ile Barzani arasında gerilim oluşturmayı amaçladı.  

 

 

Bu senaryolardan hangisinin doğru olduğu şimdilik bilinmese de Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Farsça yayın yapan her iki partiye mensup sitelerin, bölge hassasiyetlerine göre farklı dillerde farklı haberler yaptığı; örneğin Farsça haberlerinde İran’ın, Türkçe haberlerinde ise Türkiye’nin hassasiyetlerini göz önünde bulundurduğu biliniyor.