YDH- Uzun tartışmalardan sonra Irak parlamentosunun yerel seçim yasasını kabul ettiği bildirilirken Kerkük seçimlerinin ertelendiği açıklandı.

 

Irak parlamentosu Hukuk Komisyonu Başkanı Baha el-Areci, parlamentonun öğleden sonraki oturumunda yerel seçim yasasını oy çokluğuyla kabul ettiğini açıkladı.

 

Parlamentonun kabul ettiği karar doğrultusunda Kerkük dışındaki illerde il meclisi seçimlerinin bu yılın sonuna kadar yapılacağı, Kerkük’teki yerel seçimlerin ise bundan altı ay sonra yani Irak parlamentosunda oluşturulacak komisyonun kentin nüfus dokusuna ilişkin kararını açıklamasından sonra gerçekleştirileceği belirtildi.

 

Irak parlamentosu tarafından bugün kabul edilen karar, BM Irak Özel Temsilcisi Steffan De Mistura tarafından önerilmişti.

 

Irak meclisi tarafından geçen ay kabul edilen seçim yasası, Irak Ulusal Siyaset ve Güvenlik Kurulu tarafından reddedilmişti. Irak parlamentosundaki Kürdistan ittifakı milletvekillerinden Fuad Masum, bu yasa ile Kürtlerin, Türkmenlerin ve Arapların görüşlerinin birbirine yakınlaştırıldığını belirterek bunun Ulusal Siyaset ve Güvenlik Kurulu tarafından onaylanacağını söyledi.