YDH- Lübnan’daki el-Mustakbel Partisi Lideri Sa’ad Hariri, İsrail konusunda Hizbullah’la herhangi bir görüş ayrılıklarının bulunmadığını söyledi.

 

Hizbullah parlamenterlerinden Muhammed Ra’ad başkanlığındaki Hizbullah heyetiyle görüşmesinden sonra açıklamada bulunan Hariri, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek “bir olduğumuz zaman sadece Kalaşnikof silahla da İsrail’i yeneriz; ama fitne çıkarsa ülke yok olur” dedi.

 

Hizbullah heyetiyle yaptıkları görüşmenin son derece önemli olduğunu ve ülkedeki herkesin bunu beklediğini belirten Hariri, Hizbullah heyetini karşılarken yaptığı konuşmada “Size ve Lübnanlı tüm ailelere Şehit Refik Hariri’nin evine hoş geldiniz diyorum. Bu evin kapısı hiç kimseye kapalı değildir; biz daima diyaloga açığız” dedi.

 

Refik Hariri’nin evinin oynadığı tarihsel rolü takdirle andıklarını belirten Hizbullah milletvekili Muhammed Ra’ad ise “İsrail Lübnan’daki herhangi bir kesimin düşmanı değildir, tersine tüm Lübnan halkının düşmanıdır. Bizim bu rejimle sorunumuz bir mevcudiyet sorunudur; çünkü bu rejim hepimiz için daimi bir tehdittir. Bazıları, İsrail’e diplomatik yollarla karşı konulabileceğini söylemektedir; ancak 60 yıldır sürdürülen bu çabalar hiçbir sonuç vermemiştir” diye konuştu.

 

Hizbullah’ın Lübnan parlamentosundaki grup başkanı Muhammed Ra’ad sözlerini şöyle sürdürdü: “Evet ey Şeyh Sa’ad, biz bir aileyiz, biz düşman komşular değiliz, biz kardeşiz ve aramızdaki bu kardeşlik bağları bizi bir araya getiriyor. Ancak bugün ihtiyaç duyduğumuz şey açık ve şeffaf açıklamalardır. Bazen bir ailede bunalımlar çıkabilir ve bu endişeye sebep olabilir; ama ilişkiler kesilmez dolayısıyla sorunları çözebilmek için (dostluk) ellerimizi bulabilmeliyiz”      

 

Muhammed Ra’ad’ın açıklamalarına teşekkür eden Hariri de şunları söyledi: “Bizim İsrail konusunda görüş ayrılığımız bulunmamaktadır. İsrail geçmişte olduğu gibi bizim düşmanımız olarak kalacaktır. Şuna inanıyorum ki biz bir oldukça hiçbir füzemiz olmasa da yalnızca Kalaşnikof silah ile İsrail’e karşı koyabiliriz. Biz birlik oldukça İsrail bize ne yapabilir?”

 

Sa’ad Hariri, Muhammed Ra’ad görüşmesinde sitem veya eleştiri içeren hiçbir söz söylenmediğini belirten görüşmeyi izleyen kaynaklar, Hariri ve Ra’ad’ın iki taraf arasında medya ve siyaset alanında yeni bir sayfa açma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.